Windenergieprojecten in Prinses Elisabeth-zone: Belgische regering kondigt tendercriteria aan
De Belgische regering heeft de voorwaarden vastgelegd voor een concessieveiling van nieuwe windparken in de Prinses Elisabeth-zone in de Noordzee. Investeerders krijgen een prijsgarantie van de overheid, maar moeten eventuele overwinsten terugbetalen. De regering wil tegen het einde van dit decennium de Belgische windcapaciteit verdrievoudigen tot bijna 6 gigawatt. De tendercriteria moeten nog worden goedgekeurd door de ministerraad en de Europese Commissie.
Investeerders krijgen negen maanden om een offerte in te dienen. Het prijscriterium geeft voor 90% de doorslag bij de selectie. Er is een ‘zero bid’-veiling overwogen, waarbij geen subsidies worden toegekend en de selectie op basis van andere criteria gebeurt, maar uiteindelijk is gekozen voor een Contract for Difference (CfD) waarbij investeerders een prijsgarantie van de overheid krijgen. Als de elektriciteitsprijzen onder een bepaalde drempel zakken, past de overheid het verschil bij met subsidies om te garanderen dat de windparken rendabel blijven. Maar er komt ook een bovengrens. Als de stroomprijzen hoger liggen, moeten de windparken de inkomsten daarboven terugbetalen aan de overheid. De ontwikkelaars kunnen tot maximaal de helft van hun stroom reserveren voor rechtstreekse stroomafnameovereenkomsten met industriële partijen. Daarnaast kan een deel stroomproductie voorbehouden worden voor burgercoöperaties.
Kandidaat-investeerders zullen in hun offerte een gedetailleerd plan moeten voorleggen van hoe ze die participatie organiseren. Burgerparticipatie is opgenomen als een verplicht tendercriterium en SeaCoop hoopt tot 445 miljoen euro kapitaal op te halen bij Belgische coöperanten. De keuze voor het CfD-systeem, waarbij windparken binnen vastgelegde marges winst kunnen maken, is volgens minister Tinne Van der Straeten cruciaal voor investeringszekerheid, lage financieringskosten, prijsstabilisatie en de garantie dat kosten niet naar de eindklant worden doorgerekend.
© Govly