N.T
24/04/2023

Windenergieprojecten in Prinses Elisabeth-zone: Belgische regering kondigt tendercriteria aan

De Belgische regering heeft de voorwaarden vastgelegd voor een concessieveiling van nieuwe windparken in de Prinses Elisabeth-zone in de Noordzee. Investeerders krijgen een prijsgarantie van de overheid, maar moeten eventuele overwinsten terugbetalen. De regering wil tegen het einde van dit decennium de Belgische windcapaciteit verdrievoudigen tot bijna 6 gigawatt. De tendercriteria moeten nog worden goedgekeurd door de ministerraad en de Europese Commissie.

BRON: De Tijd

Investeerders krijgen negen maanden om een offerte in te dienen. Het prijscriterium geeft voor 90% de doorslag bij de selectie. Er is een ‘zero bid’-veiling overwogen, waarbij geen subsidies worden toegekend en de selectie op basis van andere criteria gebeurt, maar uiteindelijk is gekozen voor een Contract for Difference (CfD) waarbij investeerders een prijsgarantie van de overheid krijgen. Als de elektriciteitsprijzen onder een bepaalde drempel zakken, past de overheid het verschil bij met subsidies om te garanderen dat de windparken rendabel blijven. Maar er komt ook een bovengrens. Als de stroomprijzen hoger liggen, moeten de windparken de inkomsten daarboven terugbetalen aan de overheid. De ontwikkelaars kunnen tot maximaal de helft van hun stroom reserveren voor rechtstreekse stroomafnameovereenkomsten met industriële partijen. Daarnaast kan een deel stroomproductie voorbehouden worden voor burgercoöperaties.

Kandidaat-investeerders zullen in hun offerte een gedetailleerd plan moeten voorleggen van hoe ze die participatie organiseren. Burgerparticipatie is opgenomen als een verplicht tendercriterium en SeaCoop hoopt tot 445 miljoen euro kapitaal op te halen bij Belgische coöperanten. De keuze voor het CfD-systeem, waarbij windparken binnen vastgelegde marges winst kunnen maken, is volgens minister Tinne Van der Straeten cruciaal voor investeringszekerheid, lage financieringskosten, prijsstabilisatie en de garantie dat kosten niet naar de eindklant worden doorgerekend.

© Govly

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven