Shutterstock
C.G.
11/06/2024

160.000 euro besteed aan graffiti-verwijdering op Kunstberg in Brussel

Het verwijderen van graffiti op de Kunstberg in Brussel heeft het afgelopen jaar 160.000 euro gekost. Federale staatssecretaris Mathieu Michel (MR) maakt de komende jaren 3,5 miljoen euro vrij voor vergelijkbare schoonmaakacties.

Bron: VRT NWS

De Kunstberg, een van de meest fotogenieke locaties in Brussel, trekt veel graffiti-spuiters aan. Om dit probleem aan te pakken, kondigde staatssecretaris Michel vorig jaar een grootschalige schoonmaakoperatie aan. Er was toen 277.000 euro begroot voor een schoonmaakbeurt en het regelmatig onderhoud van de locatie om “de vicieuze cirkel van tagging te doorbreken”. Deze operatie, die in juli eindigt, bleek uiteindelijk goedkoper dan verwacht, met een kost van ongeveer 160.000 euro. De belangrijkste uitgave was het aanbrengen van een speciale vernis op de stenen om het verwijderen van verf te vergemakkelijken. “Het is een iconische locatie, een ansichtkaart van de hoofdstad en België,” verklaarde Michel. “Daarom is het onaanvaardbaar om er tags achter te laten.”

Michel heeft opnieuw budget vrijgemaakt voor graffitibestrijding, met een openbare aanbesteding ter waarde van 3,5 miljoen euro voor een periode van vier jaar.

Deze aanbesteding dekt de reiniging van alle gebouwen van de Regie der Gebouwen in het Brussels Gewest, inclusief de Kunstberg, het Justitiepaleis en Bozar. Een jaar geleden kondigde Michel ook de installatie van camera’s aan om de blinde hoeken van de Kunstberg te bestrijken. Hoewel deze camera’s nog steeds niet geïnstalleerd zijn, zouden ze heel binnenkort geplaatst worden. De camera’s, die tegen de muur van de Koninklijke Bibliotheek van België zullen komen, moeten nieuwe taggers kunnen identificeren.

De acties en budgetten zijn bedoeld om het historische en culturele aanzien van de Kunstberg en andere iconische locaties in Brussel te behouden en te beschermen tegen vandalisme. De geplande beveiligingsmaatregelen met camera’s moeten daarnaast bijdragen aan een duurzame oplossing voor het graffiti-probleem.

Lees meer

Raad van State bevestigt nieuwe aanbesteding voor organisatie nationale feestdag

18/06/2024

Uitschrijven van aanbestedingen voor reeds geleverde opdrachten: "Zeer problematisch, dit neigt naar fraude"

14/06/2024

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024
Scroll naar boven