Shutterstock
C.G.
05/06/2024

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

De Vlaamse Regering heeft aangekondigd de komende vier jaar aanzienlijk te investeren in de dienstverlening van het VLAIO Netwerk. Deze overheidsopdracht – waarvan het vernieuwde contract aanvangt op 1 juli 2024 – heeft als doel ondernemers op verschillende niveaus te ondersteunen. De opdracht legt een sterke nadruk op productiviteitsgroei en de adoptie van nieuwe technologieën, met een focus op sensibilisering, begeleiding en netwerkvorming.

VLAIO

Het contract is jaarlijks verlengbaar en heeft een maximumduur van vier jaar. Er kunnen bovendien aanpassingen aan het contract worden gemaakt op basis van de evaluatie van de dienstverlening en de beleidsprioriteiten van de regering.

De gelaagde aanpak heeft tot doel de concurrentiepositie van Vlaanderen te versterken en een innovatieve, toekomstbestendige economie te bevorderen. De directe effecten op de deelnemers zijn veelbelovend:

  • Prestarters zullen een beter inzicht krijgen in de haalbaarheid van hun projecten. Het advies helpt hen om te bepalen of hun ondernemingsproject voldoende cashflow genereert om de financiering terug te betalen en een goed inkomen te waarborgen. Dit zou moeten leiden tot beter voorbereide ondernemers en een hogere overlevingskans van ondernemingen. Het einddoel is ervoor zorgen dat meer dan 70% van de deelnemers die effectief starten, 5 jaar na de oprichting nog bestaat.
  • Ondernemingen zullen gedurende al hun levensfasen een betere toegang krijgen tot ondersteuning en tot netwerken op het gebied van innovatie, financiering, markten en samenwerking. Het doel is dat meer dan 70% van de deelnemers binnen zes maanden na de begeleiding de aangeleerde concepten toepassen, waardoor ze beter voorbereid zijn op nieuwe uitdagingen, opvolging of overname, en gemakkelijker financiering en internationale markten vinden.
  • Innovatieve startups en ambitieuze scale-ups zullen hun groeiproces sneller doorlopen. Het aandeel van hoge groeiondernemingen, gemeten aan de hand van de bruto toegevoegde waarde, zal naar verwachting boven de 10% stijgen. Dit zal positieve effecten hebben op werkgelegenheid, investeringen en export.
  • Twin Transition dienstverlening moet een brede groep Vlaamse ondernemingen aanmoedigen om de overstap te maken naar een slim en groen Vlaanderen.

Het aandeel innoverende bedrijven zal naar verwachting stijgen tot boven de 75%. Tegen 2030 zullen 50% van de Vlaamse maakbedrijven actief zijn in de circulaire economie. De vergroening, digitalisering en competitiviteit van Vlaamse kmo’s moet vergelijkbaar zijn met de vijf best presterende landen van Europa.

Daarnaast zal deze strategie bijdragen aan een beter verbonden ecosysteem in Vlaanderen, waardoor ondernemingen sneller de juiste partners kunnen vinden.

Lees meer

Raad van State bevestigt nieuwe aanbesteding voor organisatie nationale feestdag

18/06/2024

Uitschrijven van aanbestedingen voor reeds geleverde opdrachten: "Zeer problematisch, dit neigt naar fraude"

14/06/2024

160.000 euro besteed aan graffiti-verwijdering op Kunstberg in Brussel

11/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024
Scroll naar boven