
Vlaanderen wordt opgedeeld in 15 regio's
Het Vlaams Parlement heeft op 1 februari een decreet goedgekeurd waarbij Vlaanderen wordt opgedeeld in 15 regio’s. Dit decreet beoogt een einde te maken aan de ondoorzichtige samenwerkingen en intercommunales die in de loop der jaren zijn ontstaan.
In de loop der jaren ontstonden minstens 2.229 intergemeentelijke samenwerkingen met weinig transparante werking en veel mandaten. Volgens Vlaams minister Bart Somers zorgt de invoering van de regio’s voor meer transparantie, een betere democratische legitimiteit en minder samenwerkingsverbanden. Bovendien zal het aantal (bezoldigde) mandaten minderen.
De nieuwe samenwerkingsverbanden moeten zich oriënteren op de regio’s vanaf voorjaar 2023, terwijl reeds bestaande structuren tot uiterlijk 31 december 2030 de tijd krijgen zich te conformeren aan het nieuwe decreet.
De herverdeling van de Vlaamse regio’s brengt gemengde reacties met zich mee onder burgemeesters van gemeentes die plotseling bij een andere regio horen. De burgemeester van Middelkerke, Jean-Marie Dedecker zegt dat dit het begin is van een annexatie en een voorbereiding op een verplichte fusie. Ook de gemeente Berlaar, uit de provincie Antwerpen, is hier niet blij mee. Zij kunnen niet meer samenwerken met de regio Kempen omdat ze zijn ingedeeld bij regio Rivierenland, terwijl ze met de regio Kempen een goede verstandhouding hebben en zich ook als Kempenaars identificeren.
©Govly