N.T
24/05/2023

Sint-Truiden verkoopt patrimonium om begrotingstekorten aan te pakken

Stad Sint-Truiden verkoopt meer van haar patrimonium om begrotingstekorten aan te pakken. Het bestuur zal twee hoeves en landbouwgrond verkopen die behoren tot het patrimonium van het Truiense Zorgbedrijf. Momenteel heeft de stad 57 hectare landbouwgrond te koop, maar dit zal worden uitgebreid naar 900 hectare. De verkoop van een hoeve in Terbeek en een in West-Vlaanderen (Veurne) wordt verwacht en de opbrengst wordt geschat op 6 tot 7 miljoen euro.

BRON: Het Belang van Limburg

Voorzitter van het Zorgbedrijf en schepen Pascy Monette steunt de verkoop en legt uit dat de verkochte gronden deel uitmaken van het patrimonium van het Truiense Zorgbedrijf (voormalig OCMW). Hij erkent dat de inkomsten uit de verpachting van deze gronden in het verleden werden gebruikt om de cliënten te ondersteunen. Volgens Monette heeft de verkoop geen invloed op de dienstverlening aan mensen die steun nodig hebben. Hoewel eigendommen van het OCMW normaal gesproken niet zomaar verkocht kunnen worden, is de wetgeving inmiddels aangepast om dit mogelijk te maken.

De oppositie in Sint-Truiden heeft kritiek op de manier waarop de eigendommen worden verkocht. Ze vinden dat er te vaak onduidelijkheid is over de lijsten met te verkopen goederen en dat de verkoop niet correct verloopt. Het stadsbestuur heeft echter recentelijk actie ondernomen door de pagina met te koop staand patrimonium duidelijker op hun nieuwe website te plaatsen.

De belangrijkste kritiek van de oppositie is dat het stadsbestuur te snel overgaat tot de verkoop van gronden en eigendommen die mogelijk in de toekomst nuttig kunnen zijn voor de gemeenschap. Er is bijvoorbeeld kritiek geuit door oud-burgemeester Ludwig Vandenhove, die wilde dat het stadsbestuur het domein Terbiest zou aankopen als een locatie voor de vele lokale verenigingen. Anderen, zoals Gert Stas, vinden dat de verkoop van het OCMW-patrimonium een belediging is voor de schenkers die eigendom hebben nagelaten aan het Truiense OCMW. Peter Van Dam benadrukt dat de stad waardevol groen opoffert dat gebruikt zou kunnen worden voor andere projecten.

Het is duidelijk dat de Truiense begroting dringend aangevuld moet worden. Dit onderwerp zal ongetwijfeld een centrale rol spelen in de verkiezingen van volgend jaar. Het is interessant om te zien welke voorstellen de politieke groepen in de stad zullen doen. Tot nu toe is er weinig duidelijkheid over hoe zij dit probleem willen aanpakken in vergelijking met de huidige aanpak.

© Govly

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven