Revolutionair fietspad in Sint-Truiden bestand tegen boomwortels
In Ordingen, een deelgemeente van Sint-Truiden in België, wordt momenteel een revolutionair nieuw fietspad aangelegd dat bestand is tegen opdrukkende boomwortels. Het voormalige fietspad in de Zwartveldstraat lag er de voorbije jaren gevaarlijk bij voor fietsers door wortels die het asfalt omhoog duwden. Dit probleem wordt echter niet enkel in Ordingen waargenomen, maar in verschillende andere gemeenten en steden over de hele wereld.
Daarom is Sint-Truiden de eerste gemeente in België die een nieuw type fietspad, genaamd de “Ecopath”, uitprobeert. Dit innovatieve fietspad bestaat uit meerdere prefab-betonplaten die makkelijk in elkaar geklikt worden. Het pad wordt aangelegd in de Zwartveldstraat in Ordingen en zal vanaf volgende week beschikbaar zijn voor fietsers.
Volgens schepen Johan Mas van Open VLD was het oude fietspad in de Zwartveldstraat dringend aan vervanging toe. Boomwortels hadden het asfalt op verschillende plaatsen omhoog geduwd, waardoor fietsen op het pad gevaarlijk werd. Als het pad zou zijn voorzien van een nieuwe asfaltlaag, zou het slechts een kwestie van tijd zijn geweest vooraleer de wortels het asfalt weer zouden beschadigen. Daarom moesten ze op zoek gaan naar een duurzame oplossing waarbij boomwortels geen invloed konden hebben.
Uiteindelijk hebben ze dus gekozen voor de “Ecopath”. Deze fietspaden bestaan uit prefab betonnen platen die tijdens de productie in de juiste maten worden uitgesneden, waardoor deze platen op de werf zelf vrij snel in elkaar kunnen worden geschoven. Volgens de aannemer kunnen deze platen, eenmaal op hun plaats gelegd, 60 jaar meegaan zonder last te hebben van boomwortels. Als er toch iets hersteld moet worden, kan dit ook vrij snel worden gedaan. Dit soort fietspad is wel duurder dan een fietspad uit asfalt, maar door de lange levensduur van het pad is de investering zeker de moeite waard.
De stad Sint-Truiden bekijkt momenteel of dit type fietspad ook op andere locaties in de stad kan worden aangelegd. Door het succes van de “Ecopath” zouden meer gemeenten en steden wereldwijd kunnen overwegen om deze duurzame en veilige fietspaden aan te leggen.
© Govly