Politieke beslissing vereist voor toekomst metrolijn tussen Brussel-Noord en Bordet
Beliris overweegt de bouw van een metrolijn tussen het Brusselse Noordstation en Bordet stop te zetten vanwege de aanzienlijke kostenstijgingen. Het investeringsfonds heeft de Brusselse regering gevraagd om een beslissing te nemen over de toekomst van het project. Deze metrolijn, die Vorst in het zuiden van Brussel met Evere in het noorden zou verbinden, heeft gedurende langere tijd te maken gehad met tegenslagen.
Beliris is verantwoordelijk voor de financiering van het noordelijke deel van het project, namelijk de aanleg van een geheel nieuwe tunnel tussen het Noordstation en Bordet in Evere. Recentelijk plaatste Beliris een vacature voor een ‘begeleider veranderingsprocessen’, wat erop zou kunnen wijzen dat het personeel dat jarenlang aan het metroproject heeft gewerkt, zou worden overgeplaatst naar andere afdelingen.
Een woordvoerder van Beliris heeft bevestigd dat het project momenteel is opgeschort. De kosten van de offertes voor de bouw van de tunnel en zeven nieuwe metrostations zijn aanzienlijk gestegen. Beliris verzoekt nu de Brusselse regering om te beslissen of het project nog levensvatbaar is. De eerder genoemde vacature is inmiddels verwijderd. Volgens federaal minister Karine Lalieux (PS), die verantwoordelijk is voor Beliris, is er sprake geweest van een misverstand. Ze verklaarde dat Beliris vooruitliep op de beslissing om het project voort te zetten door de vacature te publiceren. Ze benadrukte dat Beliris niet bevoegd is om te beslissen of het project wordt stopgezet, aangezien die beslissing politiek van aard is.
Het project voor metrolijn 3, waarvan de kosten naar verwachting meer dan 3 miljard euro zullen bedragen en dat naar verwachting pas tegen 2030 gereed zal zijn, heeft vanaf het begin te maken gehad met tegenslagen. De werkzaamheden voor het deeltraject Noordstation-Albert, waarbij de bestaande premetro wordt omgebouwd tot metro, liggen sinds 2021 stil vanwege technische problemen veroorzaakt door de moerassige grond onder het Zuidpaleis.
© Govly