C.G.
04/10/2023

Nieuwe regelgeving voor de aankoop van biosimilars

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke introduceert deze maand nieuwe regelgeving met betrekking tot de aankoop van biosimilars.

Bron: De Tijd

Deze regelgeving dient als reactie op onder meer de financiële uitdagingen waarmee de meerderheid van de Vlaamse ziekenhuizen kampt. Ondanks dat de meeste ziekenhuizen verlieslatend zijn, hebben ze niet adequaat bespaard op de aankoop van medicijnen. Er kunnen nochtans aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd door over te stappen op biosimilars. Dit zijn medicijnen die worden ontwikkeld via biologische processen en die vrijwel identiek zijn aan de originele producten, maar ze zijn een stuk goedkoper. Veel ziekenhuizen onderhandelen echter rechtstreeks met farmaceutische bedrijven om korting te krijgen op de aankoop van medicijnen, terwijl de ziekteverzekering deze geneesmiddelen tegen officiële tarieven vergoedt. Hierdoor doen biosimilars het minder goed op onze markt.

Om deze reden legt minister Vandenbroucke vanaf deze maand nieuwe regels op voor de aankoop van biologische geneesmiddelen. Concreet zullen ziekenhuizen binnen negen maanden na de introductie van een nieuwe biosimilar op de markt, een overheidsopdracht moeten gunnen voor biologische geneesmiddelen. Criteria in de opdrachten die een voordeel bieden aan het duurdere originele product worden hierbij verboden. De nieuwe contracten zullen bovendien voor maximaal twee jaar mogen gelden, met eventueel de mogelijkheid tot verlenging tot maximaal vier jaar. Na deze periode zal een nieuwe overheidsopdracht moeten worden gegund.

Door middel van deze nieuwe regelgeving wordt getracht om de marktpositie van biosimilars te versterken, om op die manier de concurrentie te stimuleren. Tegelijkertijd wordt getracht om de financiële druk op de ziekteverzekering te verlichten.

© Govly

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven