Natuurpunt: grootste private grondbezitter van Vlaanderen met 20.000 hectare natuurgebieden
Natuurpunt is een toonaangevende natuurorganisatie in Vlaanderen, met meer dan 500 natuurgebieden die goed zijn voor een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Hierdoor is Natuurpunt de grootste private grondbezitter van Vlaanderen. De vereniging is in 2001 ontstaan uit de fusie van De Wielewaal en Natuurreservaten. Toen beheerde de organisatie 12.000 hectare natuurgebied, maar in iets meer dan tien jaar tijd is dat bijna verdubbeld. Het beheerde oppervlak komt nu overeen met de oppervlakte van de stad Antwerpen, inclusief de volledige haven.
Natuurpunt heeft meer dan 400 personeelsleden in dienst en realiseert een omzet van 30 miljoen euro. Het is een zeer geprofessionaliseerde organisatie die zich richt op marketing en fundraising onder leiding van directeur Chris Steenwegen. De organisatie heeft ook een groot machinepark, bijbehorende loodsen en een veestapel van 800 runderen en 200 pony’s om de domeinen te begrazen. Hiermee is Natuurpunt ook een uit de kluiten gewassen “landbouwbedrijf” geworden.
Echter, de grote groei van de organisatie is niet zonder problemen gegaan. De vergoeding die Natuurpunt van de overheid krijgt voor het beheer van de gebieden is te laag. Een derde van de gebieden wordt zelfs zonder vergoeding beheerd vanwege de vertragingen in de erkenning van natuurgebieden door de overheid. Natuurpunt werkt nauw samen met de overheid omdat de meer dan 6.000 vrijwilligers jaarlijks meer dan 2 miljoen natuurwaarnemingen doorgeven die de Vlaamse regering nodig heeft om te voldoen aan de Europese richtlijnen voor milieurapportage.
De organisatie is nog steeds afhankelijk van subsidies, maar directeur Steenwegen probeert deze afhankelijkheid te verminderen. Momenteel genereert de sociale werkplaats 11% van de inkomsten, terwijl het lidgeld en de bedrijfssponsoring elk 2,5% vertegenwoordigen. Natuurpunt bestaat uit vijf vzw’s, elk met een eigen specialisatie zoals subsidies voor natuureducatie, het beheer van domeinen, sociale tewerkstelling, enzovoort. De sociale werkgelegenheid is een apart sociaal doel geworden waar Natuurpunt trots op is en wat hen onderscheidt van organisaties zoals Greenpeace.
© Govly