N.T
16/05/2023

Minister Peeters roept op tot publiek-private samenwerking voor brugrenovatie

De Vlaamse overheid is op zoek naar een partner om een ingrijpende vernieuwing of vervanging van 49 bruggen in slechte staat te realiseren. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft de oproep gelanceerd voor een publiek-private samenwerking (PPS), omdat de Vlaamse overheid de uitdaging van het aanpakken van 1.700 bruggen niet alleen kan aangaan.

BRON: VRT NWS

Met het project “Overbruggen” is de Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, op zoek naar partners om de verwaarloosde Vlaamse kades, tunnels en bruggen op een snellere manier aan te pakken.

De veroudering en het gebrek aan onderhoud dwingen Peeters om een tandje bij te zetten. “Veel van deze bruggen en tunnels stammen uit de jaren ’60 en ’70 en hebben al vele decennia dienst gedaan. Vanwege het gebrek aan eerdere aandacht voor onderhoud zijn ze nu dringend toe aan vervanging of renovatie. Daarom zullen we gedurende deze legislatuur 1,6 miljard euro toewijzen om tunnels, kades en bruggen aan te pakken, zodat ze hopelijk nog vele jaren meekunnen.” In totaal moeten er 1.700 bruggen in Vlaanderen worden aangepakt.

Via een openbare aanbesteding zal de renovatie of vervanging van een eerste pakket van 49 bruggen worden uitbesteed. Dit betekent een primeur voor Vlaanderen. “Een PPS kijkt ook naar de toekomst,” legt Peeters uit. “Enerzijds zal de aannemer verantwoordelijk zijn voor het vervangen of renoveren van de bruggen, terwijl het bouwteam zich bezighoudt met het ontwerp, de studie en de uitvoering. Anderzijds zullen zij gedurende 30 jaar verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Hiervoor zullen ze jaarlijks een beschikbaarheidsvergoeding ontvangen van de Vlaamse overheid.

“Het is aan het consortium dat deze eerste oproep binnenhaalt, om te bepalen welke bruggen de hoogste prioriteit krijgen. “Bij die keuze, zal ook rekening gehouden worden met verkeersoverlast. Wie het contract binnensleept, zal volgend jaar bekendgemaakt worden. In het begin van 2026 moet effectief met de werken begonnen worden” besluit Peeters. De kosten voor de renovatie van de 49 bruggen worden geschat op 300 miljoen euro.

Op welke locaties zijn de 49 bruggen te vinden?

  • Antwerpen (7 bruggen): Laakdal, Olen en Westerlo
  • Limburg (8 bruggen): Hasselt, Heusden-Zolder, Bilzen en Overpelt
  • Oost-Vlaanderen (18 bruggen): Aalst, Nieuwerkerken, Erembodegem, Gent, Nevele, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Ninove, Lokeren en Oudenaarde
  • Vlaams-Brabant (5 bruggen): Dilbeek, Oud-Heverlee, Meise, Affligem en Ternat
  • West-Vlaanderen (11 bruggen): Brugge, Ingelmunster, Nieuwpoort, Roeselare, Kortrijk, Izegem, Oostende, Oudenburg, Harelbeke en Zwevegem

© Govly

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven