N.T
21/04/2023

Gentse politie innoveert met nieuwe lasermethode om drugs te identificeren

De Gentse politie heeft aangekondigd dat ze binnenkort twee lasers gaat aankopen om drugs te testen. Dit nieuwe wapen in de strijd tegen drugscriminelen zal het voor agenten mogelijk maken om onmiddellijk te weten of ze te maken hebben met cocaïne, heroïne, LSD of fentanyl wanneer ze een zakje ‘wit poeder’ in beslag nemen. Deze methode is een belangrijke vooruitgang ten opzichte van de huidige testmethode, die een risico vormt voor de veiligheid en gezondheid van de agenten.

BRON: Het Nieuwsblad

Momenteel maakt de politiezone Gent gebruik van de identificatie- en staalnamemethode, waarbij een ‘glazen recipiënt’ gebroken moet worden. Deze methode brengt echter een reëel risico op verwondingen en contact met het product met zich mee. Daarom heeft het korps gezocht naar een nieuwe methode om drugs te testen en is de methode met de laser naar voren gekomen.

Dankzij deze methode gaat de laser rechtstreeks door de doorzichtige verpakking van plastic of glas en bepaalt zo om welk type drugs het gaat. Het grote voordeel van deze methode is dat er geen direct contact met de huid is, waardoor de kans op besmetting veel kleiner is en het bewijsmateriaal beter intact blijft.

Om deze nieuwe lasers aan te schaffen, heeft de Gentse politie een overheidsopdracht uitgeschreven voor bedrijven die de lasers kunnen leveren. Er is een budget van maximaal 900.000 euro beschikbaar gesteld voor het bedrijf dat de opdracht binnenhaalt. Bovendien zal de Gentse politie als aankoopcentrale fungeren voor andere politiezones, wat betekent dat ook zij van deze nieuwe technologie kunnen profiteren.

© Govly

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven