N.T
22/03/2023

De stad Leuven gebruikt geluidsmeters en nudging-technieken om nachtlawaai te verminderen

De stad Leuven heeft geluidsmeters gebruikt om nachtlawaai in de Naamsestraat te meten. Vervolgens heeft de stad getest of preventieve beïnvloedingstechnieken, ook wel bekend als nudgingtechnieken, het nachtlawaai konden verminderen of voorkomen. Om dit te bereiken, heeft de stad de openbare verlichting aangepast en voorbijgangers aangemoedigd om stil te zijn met behulp van lichtprojecties en stickers.

BRON: Stad Leuven 

De resultaten van het testproject waren veelbelovend. Het aantal geluidspieken daalde met 30% door de lichtprojecties. De stad onderzoekt nu of deze technieken ook kunnen worden toegepast in andere straten en buurten die last hebben van nachtlawaai. “Leuven is een bruisende uitgaansstad. Dat is natuurlijk leuk, maar het zorgt ook voor nachtlawaai dat storend kan zijn voor mensen die de volgende dag fris op het werk willen verschijnen,” aldus schepen van ICT en studentenzaken Thomas Van Oppens. “Als Innovatiehoofdstad van Europa hebben we daarom de afgelopen maanden geëxperimenteerd met innovatieve technieken om nachtlawaai aan te pakken, in samenwerking met buurtbewoners.” Nachtlawaai is vooral een probleem in straten die naar het uitgaansgebied leiden, de zogenaamde doorgangsstraten. De tests werden uitgevoerd in de Naamsestraat, een van die straten.

Tussen augustus 2021 en november 2022 heeft de stad Leuven zeven geluidsmeters geplaatst tussen de Collegeberg en het STUK om de geluidsoverlast in kaart te brengen. De geluidsmeters registreerden alle piekgeluiden van 70 decibel of meer tussen 23:00 en 05:00 uur. Uit deze metingen blijkt dat er vooral op woensdag, donderdag en vrijdag nachtlawaai is. Op donderdag werden de meeste pieken genoteerd: 1.093. Op woensdag en donderdag zijn de pieken het luidst, met een gemiddelde van 88 decibel – vergelijkbaar met het lawaai van een grasmaaier. De maanden oktober 2022 en maart 2022 waren het lawaaierigst.

De stad heeft ook onderzocht wat het nachtlawaai veroorzaakt. Voertuigen veroorzaken het meeste nachtlawaai, gevolgd door een restcategorie van geluiden die de computer niet kon herkennen. Geroep en gezang staan op de derde plaats en zijn op sommige momenten zelfs de belangrijkste oorzaak van nachtlawaai, met 1.022 piekgeluiden in tien maanden tijd.

Schepen van ICT en studentenzaken Thomas Van Oppens: “Meten is weten en dat is ook hier het motto. Deze resultaten zijn enorm waardevol. Ze leren ons op welke dagen van de week en op welke tijdstippen onze nudgingacties het meest effect kunnen hebben. Zo kunnen we heel gericht ingrijpen.”

Om het nachtlawaai te verminderen, heeft de stad enkele nudgingtechnieken toegepast. Het bedrijf achter deze nudgingtechnieken, Tabula Rasa, behaalde de tweede plaats in de wedstrijd ‘nudge van het jaar 2022’. De nudges werden steeds toegepast tussen 23:00 en 05:00 uur. De stad heeft onder andere de straatverlichting aangepast bij nachtlawaai en voorbijgangers met lichtprojecties en stickers aangemoedigd om stil te zijn. De resultaten van het testproject zijn veelbelovend, waarbij het aantal geluidspieken met 30% daalde door de lichtprojecties. De stad bekijkt nu of ze deze inzichten kan toepassen in andere straten en buurten die last hebben van nachtlawaai.

De stad en politie Leuven werkten samen met verschillende bedrijven en onderzoekers van de KU Leuven aan een project. Het project omvatte het dataplatform Urban Sense, Tabula Rasa voor het ontwerpen van nudges, Claytech voor het opstellen van een voorspellingsmodel, Inetum-Realdomen in consortium met Munisense voor geluidssensoren en -classificatie en Fosfari voor slimme verlichting. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ondersteunt dit project financieel met een subsidie van 183.740 euro.

© Govly

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven