Shutterstock
N.T.
09/01/2024

Brusselse metrostations stappen over op gezond snacken

Binnenkort zullen er nieuwe, gezonde snackautomaten verschijnen in de Brusselse metrostations Schuman, Montgomery en Kunst-Wet. Dit initiatief werd aangekondigd door Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen), als reactie op een vraag van parlementslid Thomas Naessens (Ecolo) tijdens een zitting van het Brussels Parlement. Naessens benadrukte de behoefte aan gezondere opties, waarbij hij opmerkte: “Het komt weleens voor dat ik de metro neem en honger of dorst krijg, maar de bestaande automaten bieden alleen maar industrieel voedsel met overmatige suiker of zout aan”, zoals hij ook aan BRUZZ vertelde.

Bruzz

Vorig jaar lanceerde het Brussel Gewest al een openbare aanbesteding om nieuwe exploitanten te vinden die gezonde voeding en drank willen aanbieden in de metrostations. Een eerste kandidaat diende zich reeds aan. Volgens Van den Brandt heeft de MIVB ingestemd met een testfase in de stations Montgomery, Schuman en Kunst-Wet, die zal ingaan zodra de kandidaat operationeel is.

Naessens verwelkomt het nieuws dat de nieuwe automaten dit jaar nog operationeel zullen zijn. Hij benadrukt het belang van keuzevrijheid voor gezonde voeding: “We willen hiermee niet zeggen wie wat moet eten, maar iedereen moet wel de mogelijkheid hebben om voor gezonde voeding te kiezen.” Deze automaten kaderen in de Good Food-strategie, de regionale visie op duurzame en kwalitatieve voeding, vaak van lokale oorsprong.

De precieze duur van de testfase is nog niet bekend, maar er lijkt alvast interesse te zijn om het concept op termijn uit te breiden. In augustus toonde bovendien een tweede kandidaat belangstelling. Van den Brandt merkte op dat de MIVB de kandidaat zal ontmoeten zodra alle benodigde documenten zijn verzameld.

Naessens benadrukt dat de openbare aanbesteding nog steeds loopt, en dat potentiële exploitanten worden aangemoedigd zich aan te melden via de website van de MIVB. Hij oppert ook het idee om het voedselaanbod in de winkels van de metrostations verder te onderzoeken.

Lees meer

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

28/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

26/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024

Nieuwe fietsteller op fietsring F400 rond Gent houdt fietsers in de gaten

08/03/2024

Onderzoek naar realisatie van gecombineerd AZ Mol-Geel op nieuwe site

06/03/2024

Stad Gent biedt gratis hellingen aan voor winkels en horecazaken

04/03/2024
Scroll naar boven