N.T.
08/11/2023

België sluit tijdelijk samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van veiligere en efficiëntere kerncentrales

België heeft zich samen met Roemenië, Italië en de Verenigde Staten aangesloten bij een internationaal consortium voor de ontwikkeling van kleine modulaire kernreactoren (SMR’s). Deze reactoren zijn kleiner en veiliger dan traditionele kerncentrales, en ze zouden een belangrijke rol kunnen spelen in de energietransitie.

Bron: De Tijd

De Belgische regering heeft het nucleair studiecentrum SCK CEN opdracht gegeven om een demonstratiereactor te bouwen in Mol. Deze reactor zou tegen 2035 operationeel moeten zijn.

Wat zijn SMR’s?

SMR’s worden gekoeld met vloeibaar lood, wat ze veiliger maakt dan watergekoelde kerncentrales. Mocht er een ongeluk gebeuren, dan blijft de reactorkern bovenop de loodkoelvloeistof drijven en volgt er dus geen meltdown.

Daarnaast zijn SMR’s efficiënter dan traditionele kerncentrales. Ze kunnen meer energie uit dezelfde hoeveelheid brandstof halen, wat leidt tot minder afval.

Premier Alexander De Croo zei dat de samenwerking met Roemenië, Italië en de Verenigde Staten een belangrijke stap is in de ontwikkeling van duurzame kernenergie. “Deze nieuwe samenwerking toont dat we niet alleen praten over duurzame verandering, maar dat we ook actie ondernemen”, aldus De Croo.

Wet op de kernuitstap

Om de bouw van commerciële SMR’s in België mogelijk te maken, moet de wet op de kernuitstap worden aangepast. Deze wet verbiedt namelijk nieuwe nucleaire productie.

De Croo zei dat de regering bereid is om de wet aan te passen, maar dat dit een politieke beslissing is die niet alleen door de regering kan worden genomen.

Tevens zal het SMR-consortium een aanzienlijke plek krijgen op de nucleaire top in maart 2024 die België samen met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) organiseert in Brussel.

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven