AZ Turnhout
N.T.
10/11/2023

AZ Turnhout kan rekenen op financiële steun van VIPA voor de realisatie van hun nieuwe ziekenhuissite

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) zal het AZ Turnhout financiële steun bieden voor de bouw van hun nieuwe ziekenhuissite. Het toegekende strategische forfait bedraagt 10,9 miljoen euro, gespreid over 40 jaar en start vanaf 2031. Deze beslissing werd genomen op aanbeveling van Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.

Bron: AZ Turnhout

De gedelegeerd bestuurder Jo Leysen toonde zich opgetogen over de goedkeuring van het technisch-financieel plan dat in juni werd ingediend. ”Dit betekent namelijk een grote stap voorwaarts in een nog betere geïntegreerde zorg dicht bij huis voor onze Kempense patiënt”, aldus Leysen. De langverwachte droom om alle activiteiten en teams op één campus te verenigen, genaamd “Gasthuis in het groen,” wordt nu werkelijkheid. De start van de bouwwerkzaamheden is gepland voor 2026, met als doel om de nieuwe campus te openen in 2031.

Het ontwerp van het nieuwe ziekenhuisgebouw omvat een slanke hoogbouw van 18 verdiepingen. Het huidige inkomgebouw op campus Sint-Jozef wordt omgevormd tot een administratief gebouw. De technische diensten, keuken, apotheek en logistiek zullen in een apart logistiek gebouw worden ondergebracht dat in verbinding zal staan met het hoofdgebouw door middel van ondergrondse tunnels.

De nieuwe ziekenhuissite komt op de Steenweg op Merksplas. Deze keuze werd gemaakt vanwege de waardevolle groene omgeving en de mogelijkheid om de bestaande ziekenhuizen tijdens de bouwwerkzaamheden te blijven gebruiken.

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp, met aandacht voor een compacte bouw, energie-efficiëntie en integratie van de groene omgeving. Het architectenbureau Osar heeft daarom een concept ontwikkeld waarin mensgerichte zorg en toekomstgerichtheid centraal staan.

De goedkeuring van het masterplan brengt AZ Turnhout dichter bij de realisatie van hun “Gasthuis in het groen.” Verdere uitwerking van de plannen en het verkrijgen van alle benodigde vergunningen zullen naar verwachting tot 2025 duren, waarna de bouwwerkzaamheden in 2026 van start zullen gaan. Na voltooiing van het nieuwe ziekenhuisgebouw zullen de meeste gebouwen op beide campussen verdwijnen, maar AZ Turnhout zal blijven investeren en renoveren waar nodig zodat kwaliteitsvolle zorg kan blijven worden aangeboden.

De geschatte bouwkosten bedragen 420 miljoen euro, met een totale projectkost van 551 miljoen euro. Vanaf 2031 kan AZ Turnhout jaarlijks rekenen op investeringssteun van 10,9 miljoen euro van VIPA.

Lees meer

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

28/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

26/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024

Nieuwe fietsteller op fietsring F400 rond Gent houdt fietsers in de gaten

08/03/2024

Onderzoek naar realisatie van gecombineerd AZ Mol-Geel op nieuwe site

06/03/2024

Stad Gent biedt gratis hellingen aan voor winkels en horecazaken

04/03/2024
Scroll naar boven