N.T
08/08/2023

AZ Herentals krijgt meer vrijheid

Het AZ Herentals en het stadsbestuur hebben op 6 juli een nieuw akkoord bereikt inzake het verder verzelfstandigen van het ziekenhuis en het creëren van een sterkere positie binnen het ziekenhuislandschap.

BRON: Stad Herentals

Op 1 januari 2010 werd er tussen het AZ Herentals, het OCMW en de Stad Herentals een overeenkomst gesloten waardoor het ziekenhuis verzelfstandigde en dus geen OCMW-ziekenhuis meer was. Na 13 jaar hebben ze dit akkoord vernieuwd en werd er een overeenkomst gesloten waardoor het AZ Herentals zich nog meer kan verzelfstandigen en tegelijkertijd een sterkere positie kan innemen in het ziekenhuislandschap.

Het akkoord bevat verschillende elementen, maar de twee belangrijkste zijn enerzijds de verwerving van grondgebieden en anderzijds de definitieve regeling over de tekortenregeling en de responsabiliseringsbijdrage voor gepensioneerde statutaire medewerkers.

Opdat het ziekenhuis zijn positie binnen het ziekenhuislandschap nog kan versterken en op lange termijn de zorg dichtbij de patiënt kan blijven aanbieden, verkrijgt het ziekenhuis de volle eigendom van het huidige ziekenhuisterrein, alsook van het terrein waarop het toekomstige nieuwe ziekenhuis zal worden gebouwd.

Daarnaast werd er een regeling getroffen in verband met de tekortenregeling en de responsabiliseringsbijdrage voor gepensioneerde statutaire medewerkers die nog dateren van voor de verzelfstandiging van het ziekenhuis. Vanaf 2025 zal het stadsbestuur zich terugtrekken als stakeholder, waardoor de stad de tekorten niet meer zal compenseren. Het stadsbestuur is van mening dat zij, door de maatschappelijke evolutie binnen de gezondheidszorg, een mindere rol zal spelen binnen het bestuur van het ziekenhuis. Het OCMW blijft daarentegen wel vertegenwoordigd.

© Govly

Lees meer

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

28/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

26/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024

Nieuwe fietsteller op fietsring F400 rond Gent houdt fietsers in de gaten

08/03/2024

Onderzoek naar realisatie van gecombineerd AZ Mol-Geel op nieuwe site

06/03/2024

Stad Gent biedt gratis hellingen aan voor winkels en horecazaken

04/03/2024
Scroll naar boven