N.T
29/03/2023

Vervanging beweegbare bruggen in Vlaanderen in een stroomversnelling via PPS

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft aangekondigd dat er publiek-private samenwerkingen (PPS) zullen worden aangegaan voor het vernieuwen van een 30-tal beweegbare bruggen over heel Vlaanderen.

BRON: Lydia Peeters 

“We kampen in Vlaanderen met een historische onderhoudsachterstand van onze bruggen en tunnels. Vele zijn sterk verouderd waardoor de veiligheid in het gedrang komt,” aldus Peeters.

De PPS zullen uitgaan van de Vlaamse Waterweg nv, de beheerder van de bruggen, in het kader van hun programma ‘Asset Management’.

Bij een publiek-private samenwerking staat de overheid in voor de omkadering van het project, terwijl de private aannemers kunnen bijdragen met hun expertise. Er wordt met andere woorden samengewerkt tussen de overheid en de private partners, dit in tegenstelling tot de klassieke openbare aanbestedingen waarbij de overheid het project van begin tot eind ontwerpt. De aannemers staan in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud. Deze vorm van PPS heet DBFM en staat voor Design, Build, Finance & Maintain. Door het vroegtijdig betrekken van de aannemers binnen het project kan er efficiënter en voordeliger worden gewerkt op vlak van financiering, uitvoering en onderhoud. Net omdat de aannemers meer inspraak hebben en dus ook een grotere verantwoordelijkheid dragen voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud op lange termijn, worden ze extra gemotiveerd om kwaliteitsvolle producten en/of diensten af te leveren.

Tegen 2030 zouden een 30-tal beweegbare bruggen vervangen moeten worden. Die bruggen maken tevens deel uit van het programma ‘Bediening op afstand’ en zullen dus tijdens de werken eveneens worden uitgerust met de installaties om ze geschikt te maken voor bediening op afstand.

Momenteel is er een marktverkenning georganiseerd door de Vlaamse Waterweg nv in samenwerking met De Werkvennootschap. Hiermee wordt de aanpak aan de sector voorgelegd. In 2024 wordt de marktprocedure opgestart voor de selectie van een opdrachtnemer.

Voor dit project heeft minister Peeters 1,6 miljard euro uitgetrokken.

© Govly

Lees meer

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

28/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

26/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024

Nieuwe fietsteller op fietsring F400 rond Gent houdt fietsers in de gaten

08/03/2024

Onderzoek naar realisatie van gecombineerd AZ Mol-Geel op nieuwe site

06/03/2024

Stad Gent biedt gratis hellingen aan voor winkels en horecazaken

04/03/2024
Scroll naar boven