N.T
04/07/2023

Gentse straten zullen binnenkort weer verlicht zijn dankzij ledlampen

Het licht in Gent zal spoedig weer schijnen. Dit weekend, of uiterlijk begin volgende week, zal de straatverlichting elke nacht opnieuw branden. Tegelijkertijd maakt het stadsbestuur miljoenen euro’s vrij om snel ledlampen overal te installeren.

BRON: Het Nieuwsblad

De koerswijziging die vorige week werd ingezet, is voltooid. Het stadsbestuur van Gent komt terug op de beslissing om de straatverlichting uit te schakelen. Dat hebben Filip Watteeuw (Groen), schepen van Publieke Ruimte, en burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) maandagavond laat bekendgemaakt tijdens de gemeenteraad. Een groot deel van de straatverlichting werd dit voorjaar na middernacht uitgeschakeld, vier nachten per week, als kostenbesparende maatregel. Vorig jaar zag de stad haar energierekening plotseling sterk stijgen, van ongeveer 2,5 miljoen euro naar 7 miljoen euro per jaar, wat onhoudbaar was.

Echter, onder druk van de publieke opinie draait het stadsbestuur nu al na een halfjaar de maatregel terug. Dit is mogelijk omdat de energieprijzen weer op een normaal niveau zijn gekomen. “Iedereen in het college beseft dat het geen zin heeft om deze maatregel in stand te houden,” zei burgemeester De Clercq. Het kan nu snel gaan. Volgens schepen Watteeuw kan het licht al tegen zondag elke nacht weer branden. “Ik heb goede hoop dat dit al begin juli kan gebeuren.” Dit is verrassend snel. Toen de lampen werden uitgeschakeld, had netbeheerder Fluvius acht weken nodig om één voor één 1.800 schakelaars aan te passen.

Een geluk bij een ongeluk is dat Gent heeft aangedrongen op een uniek, eigen schema, waardoor Fluvius het Gentse schema nu vrij eenvoudig kan negeren. Andere steden gebruiken vaak dezelfde schema’s, waardoor het moeilijker is om ze terug te draaien. In Gent moest een apart schema worden opgesteld om bijvoorbeeld op donderdagnacht nog steeds verlichting te hebben. Dit is een drukke avond voor tienduizenden studenten, iets waar andere steden en gemeenten geen rekening mee hoefden te houden. Het is slechts vier maanden geleden dat de straatlampen in Gent vier nachten per week werden uitgeschakeld. Het feit dat het licht nu alweer wordt ingeschakeld, kan als een fiasco worden beschouwd. De oplossing ligt in het gebruik van ledlampen. Deze zijn energiezuiniger en kunnen automatisch worden gedimd op rustigere momenten. Gent loopt echter achter; slechts iets meer dan één op de vijf lampen is momenteel een ledlamp. Het Vlaamse gemiddelde ligt hoger.

Het inhalen van deze achterstand is al jaren noodzakelijk, maar het stadsbestuur heeft getreuzeld met het vrijmaken van de benodigde miljoenen. Deze middelen zijn er nu plotseling wel. Watteeuw kondigde tijdens de gemeenteraad een “impulsinvestering” van 5 miljoen euro aan voor 2024. “Hiermee kunnen we tegen eind volgend jaar de helft van alle openbare verlichting ombouwen naar leds. Daarnaast is afgesproken dat alle verlichting tegen 2030 zal worden vervangen door leds.” De totale operatie wordt geraamd op 16 miljoen euro, waarvan de eerste 5 miljoen euro al beschikbaar is gesteld. Een ander deel van het geld zal komen uit besparingen op de energierekening als gevolg van de extra ledlampen.

Het is een aanzienlijke investering. Deze beslissing werd genomen tijdens dezelfde gemeenteraad waarin een meerjarenplan met bezuinigingen werd goedgekeurd. Echter, Rudy Coddens (Vooruit), schepen van Financiën, is ervan overtuigd dat het benodigde budget zal worden gevonden. “Hiermee besparen we volgend jaar al 319.000 euro. In de daaropvolgende jaren gaat het om een investering van 1,85 miljoen euro.”

© Govly

Lees meer

Raad van State bevestigt nieuwe aanbesteding voor organisatie nationale feestdag

18/06/2024

Uitschrijven van aanbestedingen voor reeds geleverde opdrachten: "Zeer problematisch, dit neigt naar fraude"

14/06/2024

160.000 euro besteed aan graffiti-verwijdering op Kunstberg in Brussel

11/06/2024

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024
Scroll naar boven