C.G
31/03/2023

Federale investeringstak onderhandelt met Europese Commissie over miljardendeal voor renovatie verouderde gebouwen in Brussel

Volgens De Tijd is de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), d.i. de federale investeringstak van de regering, in onderhandeling met de Europese Commissie en de federale overheid over de overname van 23 verouderde gebouwen in Brussel.

BRON: De Tijd

Deze vastgoeddeal heeft een waarde van ongeveer 1 miljard euro. De Commissie wil namelijk af van het grootste deel van de gebouwen die zij in bezit heeft in de Leopoldswijk, behalve van haar hoofdzetel in het Berlaymontgebouw.

De FPIM zal de gebouwen in eerste instantie zelf kopen. In een tweede fase wil de FPIM de gebouwen in schijven aanbesteden om ze te renoveren en te herontwikkelen in samenwerking met projectontwikkelaars. De FPIM kan zo een deel van de geschatte overnameprijs van 1 miljard euro terugverdienen.

Het tweestappenmodel biedt ook voordelen voor de lokale overheden, omdat zij de geplande transformatie van de Europese wijk meer kunnen sturen. De Brusselse overheden willen graag een betere mix van functies in de Leopoldswijk, om de wijk meer leven in te blazen buiten de werkuren. Om deze reden willen zij vastgoedbedrijven verplichten om de kantoren te herontwikkelen tot veelzijdige complexen met zowel bureaus, winkels en (deels sociale) woningen.

De mogelijke deal met de Commissie biedt de federale overheid de opportuniteit om de aanwezigheid van Europese instellingen te verstevigen in onze hoofdstad. Ze versnelt eveneens de vergroening van het Brusselse kantorenpark. Om deze kansen te verwezenlijken is er reeds Cityforward opgericht. Dit fonds is ontstaan uit de samenwerking tussen FPIM, de verzekeraar Ethias en de Antwerpse vastgoedbeheerder Whitewood. Het fonds heeft als doel om kantoorgebouwen op te kopen en ze duurzaam te renoveren

Het is de bedoeling dat de renovatie van de gebouwen in 2028 klaar is en de Commissie zal hoogstwaarschijnlijk enkele vernieuwde gebouwen huren. Dit past in het kader van de Green Deal van de Commissie, waarin zij eist dat de CO2-uitstoot in de EU tegen 2030 met 55 procent daalt. Door de verkoop aan FPIM kan de Commissie haar milieudoelstellingen versnellen, omdat haar eigen diensten vaak in aftandse gebouwen werken.

De FPIM en de Commissie wilden geen commentaar geven op de vastgoeddeal.

© Govly

Lees meer

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

28/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

26/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024

Nieuwe fietsteller op fietsring F400 rond Gent houdt fietsers in de gaten

08/03/2024

Onderzoek naar realisatie van gecombineerd AZ Mol-Geel op nieuwe site

06/03/2024

Stad Gent biedt gratis hellingen aan voor winkels en horecazaken

04/03/2024
Scroll naar boven