Elektrische deelfietsen in Leuven blijken groot succes: Blue-bike breidt aanbod verder uit
Tot voor kort was het enkel mogelijk om de elektrische Blue-bikes te ontlenen aan het station van Leuven. Wegens het succes van de fietsen komt hier nu verandering in: voortaan zal het niet enkel mogelijk zijn om de e-bikes aan het station van Leuven te ontlenen, maar kan je ook op zes andere locaties in het stadscentrum en nabij werkplekken een elektrische fiets ontlenen. Bovendien kun je de fietsen op de ene standplaats ontlenen en op een andere inleveren (het zogenaamde back-to-many-systeem). Zo proberen stad Leuven en Blue-Mobility een ecologisch alternatief te bieden voor de wagen.
Blue Mobility werkt steeds samen met sociale economieondernemingen als servicepartner voor de fietsen. Voor Leuven is dat VELO vzw. “Onze medewerkers staan al jaren in voor het onderhoud, herstel en de batterijwissels van de deelbakfietsen van Cargoroo in Leuven. Dankzij de duurzame samenwerking tussen Blue-Mobility en sociale economieondernemingen voor onderhoud en herstel van de gekende Blue-bikes, kunnen onze medewerkers nu ook ervaring opdoen met gelijkaardig werk in een back-to-many systeem. We kiezen er daarbij voor om de nodige herverdeling van de Blue-bikes maximaal te doen met een fietstrailer in plaats van met een bestelwagen”, aldus Dries Janssens, directeur van VELO.
Naast de elektrische deelfietsen blijven de huidige 200 niet-elektrische Blue-bikes aan de stations van Leuven, Heverlee en Wijgmaal behouden. In tegenstelling tot hun elektrische broertjes, moet je de niet-elektrische Blue-bikes wel terugbrengen naar de plek waar je de fiets ontleend hebt.
De stad kan voor dit initiatief rekenen op Europese steun via het Interreg-project ShareDiMobiHub. Bovendien kwamen de circulaire e-bikes tot stand in het kader van het BBBC-project (Belgium Builds Back Circular), gefinancierd door het Europese fonds ‘Next Generation EU’.