N.T
20/06/2023

Universitair Ziekenhuis Antwerpen introduceert eerste volledig elektrische MUG-voertuig in België

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in de vergroening en modernisering van hun spoeddienst door de introductie van een volledig elektrisch MUG-voertuig. Als de eerste volledig elektrische MUG op de openbare weg in België markeert dit een belangrijke stap vooruit.

BRON: magAZU

Het nieuwe MUG-voertuig is een Mercedes EQV die volledig elektrisch rijdt. Na uitgebreid marktonderzoek en samenwerking met Priodrive werd dit model geselecteerd als de beste keuze. Het team koos bewust niet voor een hybride voertuig vanwege de technische beperkingen en het mogelijke extra gewicht dat dit met zich meebracht. Het lichte elektrische model biedt daarentegen het voordeel van snelle acceleratie, wat cruciaal is bij het prioriteit geven in het verkeer en het minimaliseren van tijdverlies na drukke kruispunten.

Het elektrische MUG-voertuig heeft vele voordelen op het gebied van duurzaamheid, met name doordat het tijdens het rijden geen CO2-uitstoot genereert. Om ervoor te zorgen dat het MUG-team veilig en efficiënt met het elektrische voertuig kan rijden, voorziet het UZA in specifieke trainingen, inclusief opleidingen voor het elektrisch prioritair rijden. Bovendien is er aan boord kunstmatige intelligentie geïmplementeerd om het rijgedrag te interpreteren en te evalueren. Er is bijzondere aandacht besteed aan de lichtsignalisatie van het voertuig. Overdag flitsen de zwaailichten afwisselend in blauw en wit licht, omdat uit onderzoek is gebleken dat andere weggebruikers wit licht sneller en op grotere afstand kunnen waarnemen. ’s Nachts schakelt het systeem automatisch over op uitsluitend blauw licht, omdat witte lichten in het donker verblindend kunnen zijn. Daarnaast zijn er “kentekenplaatflitsers” geïnstalleerd om automobilisten in zijstraten te waarschuwen.

In samenwerking met AB Technics in Malle is het voertuig aangepast en ontworpen in nauw overleg met een werkgroep bestaande uit spoedverpleegkundigen, artsen, de preventiedienst, de technische dienst en de ergonomische dienst. Belangrijke aanpassingen omvatten gemotoriseerde deuren om tijd te besparen bij het in- en uitstappen tijdens interventies, een betere positionering van de rugzakken voor tijdwinst, een automatisch reanimatietoestel en een klein bureau.

De nieuwe MUG biedt ruimte voor meer dan 300 kg aan materiaal en maximaal vier inzittenden, waaronder een verpleegkundige, een arts en twee studenten. Deze keuze is bewust gemaakt, aangezien het UZA een opleidingscentrum is dat voldoende aandacht wil besteden aan elke student. Een belangrijke uitdaging was het vinden van een geschikt klimaatsysteem om de temperatuur binnen het MUG-voertuig constant te houden, zodat medicijnen veilig bij de patiënt kunnen worden afgeleverd. Daarom is er in de e-MUG een elektrisch aangedreven temperatuursysteem geïnstalleerd dat zorgt voor een continu geschikte temperatuur.

Met een volle batterij kan de e-MUG 350 kilometer rijden. Het elektrische rijden is uitgebreid getest door het MUG-team in samenwerking met Priodrive. Het voertuig kan snel worden opgeladen via een laadpaal bij de spoeddienst van het UZA en via openbare snelladers in de omgeving. Het MUG-team van het UZA rukt voornamelijk uit naar nabijgelegen gemeenten, waaronder Edegem, Kontich, Aartselaar, Hemiksem, Schelle, Niel en Boom. In 2022 waren er 1433 interventies, wat neerkomt op gemiddeld vier interventies per dag.

Dat de overstap naar elektrificatie van het wagenpark niet voor elke medische sector even eenvoudig is, illustreert nochtans een recente oproep van het Wit-Gele Kruis Limburg. U kan het artikel daarover hier lezen: Wit-Gele Kruis Limburg roept op tot pragmatische aanpak bij elektrificatie wagenpark

© Govly

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven