
Steden en gemeenten investeren in kunstgras in strijd tegen droogte
Om de verzanding van sportterreinen tegen te gaan tijdens lange droogteperiodes, zijn er steeds meer steden en gemeenten die investeren in de (her)aanleg van kunstgrasvelden. Die velden moeten niet worden bewaterd en lijken dan ook een duurzaam alternatief voor sportvelden in natuurgras.
Sedert een aantal jaren kampt Vlaanderen met langdurige periodes van droogte ten gevolge van de klimaatveranderingen. Een rechtstreeks gevolg van deze droogteperiodes is het ontstaan van watertekorten. Om die reden wordt het onttrekken van grondwater voor het besproeien van onder andere voetbalvelden voor veel steden en gemeenten (tijdelijk) verboden. De aanleg van kunstgrasvelden lijkt echter een oplossing te bieden.
Onder meer de steden Antwerpen en Waregem en de gemeente Staden hebben al geïnvesteerd in de (her)aanleg van sportterreinen in kunstgras.
Recentelijk heeft ook de gemeente Beveren, in het Waasland, beslist om te investeren in de heraanleg van diverse terreinen van provinciale voetbalploegen. Nadat de gemeente vorige zomer kampte met een watertekort en het verboden was om grondwater te onttrekken om te besproeien, kwamen de voetbalclubs in de problemen om hun velden bespeelbaar te houden. Het sproeien met gezuiverd afvalwater was geen mogelijkheid, omdat dit mogelijk schadelijke PFAS bevatte (bron: Aquafin). Ook de optie om regenwater op te vangen was slechts een tijdelijke oplossing. Schepen voor Sport Katrien Claus (CD&V) van de gemeente Beveren is van mening dat het aanleggen van kunstgrasvelden de uitweg zal bieden. De terreinen worden in de komende twee jaar aangepakt. Hiervoor is een bedrag van 2,2 miljoen euro voorzien.
©Govly