N.T
02/05/2023

Na jaren van onderhandeling: Pidpa en Water-Link tekenen fusieakkoord voor uniforme waterdiensten

Pidpa en Water-Link, de twee drinkwatermaatschappijen in Antwerpen, hebben overeenstemming bereikt over een fusie. Hierdoor zullen alle 1,8 miljoen klanten in de provincie dezelfde waterleverancier krijgen.

BRON: De Tijd

Na drie jaar van intensieve politieke onderhandelingen is er eindelijk een akkoord bereikt om te streven naar één watermaatschappij voor de gehele provincie Antwerpen. Eerder had de raad van bestuur van Pidpa al groen licht gegeven, en op woensdagavond stemde ook de raad van bestuur van Water-Link, dat water levert in de stad Antwerpen, in met de fusie. Dit opent de weg naar de oprichting van één bedrijf dat alle 1,8 miljoen klanten in de hele provincie van water zal voorzien.

Op 17 maart 2023 was er al een fusievoorstel overeengekomen, maar er ontstond een probleem toen enkele bestuursleden van Water-Link, die gelieerd waren aan N-VA, twijfels kregen. Het Antwerpse stadsbestuur was bezorgd dat het invloed zou verliezen in de grote watermaatschappij en over de levering van water aan de industrie in de haven. Koen Kennis (N-VA), schepen van Intergemeentelijke Samenwerking, stelde voor om Water-Link onder te brengen bij de nutsmaatschappij Fluvius. Dit voorstel kon echter niet op steun rekenen van alle partijen in de Antwerpse coalitie.

De koerswijziging van Water-Link zorgde voor spanning bij Pidpa, dat erop aandrong om de gemaakte afspraken na te komen. De vakbond ACV dreigde zelfs met een langdurige staking als de fusie niet zou doorgaan en sprak in de Gazet van Antwerpen van ‘ongelooflijk politiek cynisme’ om op het laatste moment, na ruim twee jaar onderhandelen en met 3 miljoen euro aan advieskosten, een ommezwaai te maken.

Na enkele verlengingen heeft de raad van bestuur van Water-Link uiteindelijk ingestemd om het oorspronkelijke fusieakkoord uit te voeren. Het plan wordt nu voorgelegd aan de gemeenten, die in september tijdens de algemene vergadering definitieve goedkeuring moeten geven. Tot die tijd worden er voorbereidingen getroffen, zoals overleg met de vakbonden en het vaststellen van uniforme watertarieven. Als alles volgens plan verloopt, kan het fusiebedrijf op 1 januari 2024 van start gaan.

© Govly

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven