Gemeentebestuur Knokke-Heist
N.T.
29/09/2023

Knokke-Heist pakt belangenvermenging aan na rapport Audit Vlaanderen

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gaat aan de slag met de aanbevelingen die Audit Vlaanderen formuleerde naar aanleiding van een onderzoek naar vermeende belangenvermenging in de gemeente. Het onderzoek werd geïnitieerd naar aanleiding van bezorgdheden over het handelen van oud-schepen Kris Demeyere (Gemeentebelangen). Hij was betrokken bij het onderhandelen van leasingcontracten voor salariswagens van gemeentepersoneel, terwijl hij zelf een garagebedrijf bezit. Ook werden er fouten opgemerkt bij de vergunningverlening voor een snellaadstation voor elektrische voertuigen. Het rapport van Audit Vlaanderen, dat 122 pagina’s telt, bevat aanbevelingen met betrekking tot het beheer van overheidsopdrachten, het aankoopproces en deontologie.

Bron: Vrt Nws

Vooral de aanbesteding van overheidsopdrachten voor leasingwagens en deelmobiliteit werd onder de loop genomen. Oud-schepen Kris Demeyere werd herhaaldelijk genoemd in het rapport, maar ook andere functionarissen werden beschuldigd van onregelmatigheden. Als reactie op de bevindingen van Audit Vlaanderen heeft het gemeentebestuur een maatregelenpakket opgesteld die ervoor moet zorgen dat dergelijke wanpraktijken in de toekomst niet meer kunnen. Zo zal er een auditcomité worden opgericht om de aanbevelingen van Audit Vlaanderen in praktijk te brengen. Daarnaast zal er een cel integriteit worden ingesteld die ervoor moet zorgen dat de regels met betrekking tot overheidsopdrachten duidelijk zijn en strikt worden nageleefd. De gemeente plant ook sensibiliseringsinitiatieven met betrekking tot belangenconflicten. Een van die initiatieven is het geven van opleidingen.

Ondanks de genomen maatregelen staat Knokke-Heist nog steeds onder verhoogd toezicht bij gouverneur Carl Decaluwé. Het gemeentebestuur meldt dat de gouverneur de aanbevelingen uit het rapport nauwlettend zal opvolgen en hierover zal rapporteren aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

© Govly

Lees meer

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

28/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

26/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024

Nieuwe fietsteller op fietsring F400 rond Gent houdt fietsers in de gaten

08/03/2024

Onderzoek naar realisatie van gecombineerd AZ Mol-Geel op nieuwe site

06/03/2024
Scroll naar boven