N.T
09/05/2023

Is er een nieuwe intercommunale ‘Halle-Vilvoorde’ op komst?

De gemeenten in de regio Halle-Vilvoorde overwegen een afscheiding van de geplande fusie van de Vlaamse energie-intercommunales tot Fluvius. De meeste gemeenten hadden vorig jaar al ingestemd met de fusies en uitwisseling van gebieden om het lappendeken aan distributienetbeheerders te stroomlijnen tot zeven grote gebieden. Sibelgas, een kleine intercommunale met vijf gemeenten in de Brusselse rand, weigerde echter te fuseren met Iverlek en PBE tot Fluvius Zenne-Dijle en stapte naar het Grondwettelijk Hof. Sibelgas was bang dat het als kleine speler geen inspraak zou hebben in de nieuwe structuur met 75 gemeenten, gedomineerd door Leuven en Mechelen.

BRON: De Tijd

Op het Toekomstforum, een burgemeestersoverleg van gemeenten in de regio Halle-Vilvoorde, is er nu consensus om een aparte intercommunale op te richten voor die regio. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, voorzitter van Sibelgas, legt uit dat de gemeenten van Halle-Vilvoorde vrezen weinig inspraak te hebben in de grote Fluvius Zenne-Dijle en daarom liever een eigen structuur willen.

Fluvius werkt momenteel aan een plan om een aparte intercommunale voor het westen van Vlaams-Brabant op te richten, die zou worden gebouwd vanuit Sibelgas en haar hoofdkantoor in Vilvoorde zou houden. De operatie zal pas ingaan op 1 januari 2025, maar de definitieve beslissing moet worden genomen voor 1 september om de deadline van de Vlaamse overheid te halen. De gemeenten van Iverlek en PBE gaan op die dag over naar Fluvius Zenne-Dijle, maar als het nieuwe voorstel wordt goedgekeurd, zal een deel van die gemeenten dezelfde dag nog vertrekken en zich aansluiten bij Fluvius Halle-Vilvoorde. Ook twee gemeenten die historisch nog bij de Oost-Vlaamse intercommunale Intergem zitten (Affligem en Bever) willen overstappen naar Fluvius Halle-Vilvoorde.

Het enthousiasme voor de samenwerking in Halle-Vilvoorde is wellicht te wijten aan de lange frustratie over het gebrek aan aandacht voor regionale problemen door hogere overheden.

Echter, niet iedereen is even opgetogen over dit plan. De Leuvense CD&V-schepen Dirk Vansina vraagt zich af wat de impact zal zijn op de efficiëntie en dus op de tarieven van de klanten en dividenden van de gemeenten.

Burgemeester Hans Bonte ziet het alvast positief. “We verwachten dat er respect zal zijn voor de autonomie van lokale besturen. Het zou me verbazen dat een grote discussie ontstaat”, aldus Bonte. Van de 33 gemeenten in de regio staan er 30 positief tegenover het idee om Fluvius Halle-Vilvoorde te vormen. Slechts drie gemeenten, Kampenhout, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek, willen liever aansluiten bij Fluvius Zenne-Dijle. De gemeenteraden moeten hun formele goedkeuring nog geven.

© Govly

Lees meer

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

28/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

26/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024

Nieuwe fietsteller op fietsring F400 rond Gent houdt fietsers in de gaten

08/03/2024

Onderzoek naar realisatie van gecombineerd AZ Mol-Geel op nieuwe site

06/03/2024

Stad Gent biedt gratis hellingen aan voor winkels en horecazaken

04/03/2024
Scroll naar boven