
Aanbestedingsregels geschonden? Europese Commissie onderzoekt Digisprong
De Europese Commissie onderzoekt de Vlaamse aankoop van laptops en tablets in het kader van Digisprong. Er zijn vermoedens dat scholen de wet op overheidsopdrachten niet altijd correct hebben toegepast. Hierdoor staat Vlaanderen onder verhoogd toezicht. Dit blijkt uit documenten die De Tijd kon inkijken en wordt bevestigd door het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA).
Het onderzoek richt zich vooral op scholen uit het katholieke net die hun aankopen deden buiten het raamcontract van Katholiek Onderwijs Vlaanderen met Signpost. Dit Kortrijkse ICT-bedrijf won in 2023 een contract ter waarde van 220 miljoen euro voor de levering van 450.000 laptops. Door het toezicht moeten alle betrokken scholen aankoopfacturen aanleveren om aan te tonen dat ze de regels hebben gevolgd.
Als blijkt dat de aanbestedingsprocedure niet correct is nageleefd, kunnen scholen verplicht worden ontvangen subsidies terug te betalen. “Soms bleken de regels wel correct toegepast. Soms speelde overmacht en hoogdringendheid. Scholen kunnen zulke argumenten nog inroepen ter verantwoording,” zegt Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van het katholiek onderwijs.
Het programma Digisprong werd tijdens de coronacrisis door voormalig minister Ben Weyts (N-VA) opgezet met 375 miljoen euro uit het Europese relancefonds. Vlaanderen kon hiermee de digitaliseringsachterstand inhalen en afstandsonderwijs mogelijk maken.
Minister Demir wil de omvang van Digisprong echter herbekijken en bestelde een evaluatie van de leerwinst. “We moeten lessen trekken uit het verleden en wachten de evaluatie af. Belastinggeld moet efficiënt worden besteed,” stelt Demir. Ze overweegt een deel van het budget te gebruiken voor renovatie van schoolgebouwen. Bovendien wijst ze op de hoge kosten: in 2025 en 2026 is telkens 200 miljoen euro voorzien voor de vervanging van laptops.
Volgens het Rekenhof kampen scholen met digitale uitdagingen, waaronder onvoldoende bijscholing voor leerkrachten. Daarnaast dreigt de financiële last bij ouders terecht te komen. “100 procent van ruim 100 bevraagde secundaire scholen geeft aan door te gaan met hun digitaal beleid,” zegt Thomas Van Cauwenberghe, chef van Edtech Station. “94 procent zegt dat ze de financiering op de ouders zullen moeten verhalen als de overheid zich terugtrekt.” Binnen de basisscholen zijn de meningen verdeeld: een vijfde wil digitalisering afbouwen, terwijl een ander deel twijfelt over de verdere aanpak.
Voor technologiebedrijven zoals Signpost is de toekomst van Digisprong cruciaal. “We krijgen dagelijks vragen van scholen over de uitvoering van het regeerakkoord,” zegt CEO Arne Vandendriessche. “Intussen raden we scholen aan zo lang mogelijk te wachten met hun beleidsbeslissingen. Ook wij wachten daarop.”
Minister Demir wil tegen Pasen een beslissing over het budget voorleggen aan de Vlaamse regering. Hoewel ze Digisprong niet volledig wil schrappen, ziet ze digitale middelen vooral nog voor specifieke doelgroepen: leerkrachten, kansarme leerlingen, hogere graden en ICT-klassen. Voor het basisonderwijs zal de digitalisering afnemen, en voor kleuterscholen verdwijnt ze volledig.