N.T
07/07/2023

Aanbesteding voor 700 bussen bij De Lijn in volle gang voor busvervoer buitengewoon onderwijs

Onzekerheid blijft bestaan over busvervoer voor leerlingen buitengewoon onderwijs. In een open brief die op vrijdag 23 juni in verschillende kranten is gepubliceerd, uiten 131 schooldirecteurs hun bezorgdheid over het busvervoer voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) roept ouders op om hun kinderen zo snel mogelijk in te schrijven.

BRON: VRT NWS

Hoewel het einde van het schooljaar nadert, maken met name schooldirecties van scholen voor buitengewoon onderwijs zich nu al zorgen over het busvervoer van hun leerlingen in september. Het is een langlopend probleem: soms moeten erg jonge kinderen urenlang in de bus zitten, vroeg opstaan en pas laat in de avond thuiskomen. De Vlaamse regering heeft extra geld geïnvesteerd in de bussen van De Lijn om dit vervoer te verbeteren. Scholen konden ook gebruikmaken van taxi’s en minibusjes.

Het doel was om ervoor te zorgen dat leerlingen maximaal 90 minuten onderweg zouden zijn voor een enkele rit. In de meeste gevallen hebben deze maatregelen gewerkt. Waar dit niet het geval was, was er toch een duidelijke verbetering ten opzichte van het verleden. Echter, nu maken de directies zich zorgen over het komende schooljaar en hebben ze gezamenlijk een open brief geschreven met 131 handtekeningen.

“We maken ons vooral zorgen over de reistijd van 90 minuten”, zegt Saskia Vandereyken, directeur van Katrinahof in Antwerpen. “We willen garanties van de minister.” Als deze garantie er niet komt, moeten de directies nu al oplossingen bedenken. “Dit zou betekenen dat ouders zelf moeten bijspringen of dat collega’s kinderen naar huis moeten brengen.”

Dit schooljaar waren er 2.245 bussen beschikbaar voor leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs. Een deel van deze contracten is inmiddels verlopen en volgend jaar zullen er meer leerlingen naar het buitengewoon onderwijs gaan en dus vervoer nodig hebben.

De Lijn heeft daarom een aanbesteding uitgeschreven voor 700 bussen en is nog op zoek naar invulling voor ongeveer 550 daarvan. Ze hopen deze tegen september ook te vinden. “De Lijn verzekert me dat het goed komt”, aldus minister Peeters. Ze vraagt echter wel dat ouders hun kinderen zo snel mogelijk inschrijven en scholen de inschrijvingen zo snel mogelijk doorgeven, zodat voor elk kind een oplossing kan worden gevonden. “Veel leerlingen schrijven zich pas eind juni of zelfs in augustus in. Dan moeten we constant schakelen.”

© Govly

Lees meer

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024
Scroll naar boven