N.T
08/08/2023

Verhuizing van luchtmachtbasis Koksijde naar Oostende vertraagd tot 2026

De geplande verhuizing van de luchtmachtbasis van Koksijde naar Oostende heeft opnieuw aanzienlijke vertraging opgelopen. Jasper Pillen, Kamerlid van Open VLD, heeft informatie opgevraagd bij minister van Defensie Ludivine Dedonder van de PS en volgens hem zal de verhuizing pas in 2026 plaatsvinden. Deze vertraging komt als een tegenslag voor burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde, eveneens lid van Open VLD, die teleurgesteld is over de vertraging en stelt dat het hun plannen doorkruist.

BRON: Het Nieuwsblad

In april 2019 werd officieel aangekondigd dat de Search & Rescue-activiteiten van de luchtmachtbasis in Koksijde zouden worden overgebracht naar de luchthaven van Oostende. Aanvankelijk was de verwachting dat dit tegen eind 2023 zou gebeuren, maar deze deadline werd later verschoven naar 2024 en nu dus opnieuw naar 2026.

Minister Dedonder heeft gereageerd op een schriftelijke vraag van Pillen en aangegeven dat het dossier om de aanbesteding van de werkzaamheden te starten binnenkort aan de ministerraad zal worden voorgelegd. De contracttoekenning is gepland voor de zomer van 2024. Vervolgens zal de aannemer die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de bouw van de “Deployed Operation Location” (DOL) het definitieve ontwerp uitwerken en met de bouw beginnen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in 2026 zijn afgerond, waarna de verhuizing kan plaatsvinden.

De luchtmachtbasis in Koksijde stond voornamelijk bekend om zijn Seaking-helikopters, die inmiddels zijn vervangen door vier NH-90’s die zowel maritieme operaties als reddingsmissies uitvoeren. Deze vier toestellen zullen niet volledig verdwijnen uit het luchtruim boven Koksijde, aangezien er een trainingsplatform op de locatie behouden zal blijven, zoals Pillen heeft gemeld. Defensie heeft ook plannen om volgend jaar vier nieuwe helikopters aan te schaffen die specifiek geschikt zijn voor reddingsoperaties, terwijl de NH-90’s voornamelijk ingezet zullen worden voor de maritieme taken waarvoor ze oorspronkelijk zijn ontworpen. De verkoop van de Koksijde-basis kan pas plaatsvinden nadat de volledige verhuizing naar Oostende is voltooid. De Federale Overheidsdienst Financiën schat de waarde van de locatie op 53 miljoen euro.

Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde (Open VLD) is niet tevreden met de voortdurende vertraging van de plannen. Hij geeft aan dat deze nieuwe vertraging steeds weer roet in het eten gooit voor hun plannen voor de nieuwe basis. Dit dossier loopt al meer dan 20 jaar, sinds de tijd van voormalig minister van Defensie André Flahaut, en het wordt steeds moeilijker om te begrijpen hoe het precies in elkaar steekt. Vanden Bussche zal pas geloven dat de verhuizing in 2026 zal plaatsvinden wanneer hij de ondertekende documenten ziet. Op dit moment lijkt het allemaal nog speculatie te zijn. Hij heeft ook vernomen dat er in Oostende nog discussie is over de juiste locatie om de helikopters te plaatsen. Hij hoopt dat dit geen langdurige kwestie wordt.

© Govly

Lees meer

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

28/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

26/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024

UZ Gent's nieuwe revalidatietoestel verkort hersteltijd voor revalidanten

19/03/2024

Eerste autonoom toegankelijk treinstel voorgesteld door NMBS

15/03/2024

Skilpod krijgt groen licht voor contract ter waarde van 1 miljard euro

11/03/2024

Nieuwe fietsteller op fietsring F400 rond Gent houdt fietsers in de gaten

08/03/2024

Onderzoek naar realisatie van gecombineerd AZ Mol-Geel op nieuwe site

06/03/2024

Stad Gent biedt gratis hellingen aan voor winkels en horecazaken

04/03/2024
Scroll naar boven