N.T
08/08/2023

Verhuizing van luchtmachtbasis Koksijde naar Oostende vertraagd tot 2026

De geplande verhuizing van de luchtmachtbasis van Koksijde naar Oostende heeft opnieuw aanzienlijke vertraging opgelopen. Jasper Pillen, Kamerlid van Open VLD, heeft informatie opgevraagd bij minister van Defensie Ludivine Dedonder van de PS en volgens hem zal de verhuizing pas in 2026 plaatsvinden. Deze vertraging komt als een tegenslag voor burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde, eveneens lid van Open VLD, die teleurgesteld is over de vertraging en stelt dat het hun plannen doorkruist.

BRON: Het Nieuwsblad

In april 2019 werd officieel aangekondigd dat de Search & Rescue-activiteiten van de luchtmachtbasis in Koksijde zouden worden overgebracht naar de luchthaven van Oostende. Aanvankelijk was de verwachting dat dit tegen eind 2023 zou gebeuren, maar deze deadline werd later verschoven naar 2024 en nu dus opnieuw naar 2026.

Minister Dedonder heeft gereageerd op een schriftelijke vraag van Pillen en aangegeven dat het dossier om de aanbesteding van de werkzaamheden te starten binnenkort aan de ministerraad zal worden voorgelegd. De contracttoekenning is gepland voor de zomer van 2024. Vervolgens zal de aannemer die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de bouw van de “Deployed Operation Location” (DOL) het definitieve ontwerp uitwerken en met de bouw beginnen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in 2026 zijn afgerond, waarna de verhuizing kan plaatsvinden.

De luchtmachtbasis in Koksijde stond voornamelijk bekend om zijn Seaking-helikopters, die inmiddels zijn vervangen door vier NH-90’s die zowel maritieme operaties als reddingsmissies uitvoeren. Deze vier toestellen zullen niet volledig verdwijnen uit het luchtruim boven Koksijde, aangezien er een trainingsplatform op de locatie behouden zal blijven, zoals Pillen heeft gemeld. Defensie heeft ook plannen om volgend jaar vier nieuwe helikopters aan te schaffen die specifiek geschikt zijn voor reddingsoperaties, terwijl de NH-90’s voornamelijk ingezet zullen worden voor de maritieme taken waarvoor ze oorspronkelijk zijn ontworpen. De verkoop van de Koksijde-basis kan pas plaatsvinden nadat de volledige verhuizing naar Oostende is voltooid. De Federale Overheidsdienst Financiën schat de waarde van de locatie op 53 miljoen euro.

Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde (Open VLD) is niet tevreden met de voortdurende vertraging van de plannen. Hij geeft aan dat deze nieuwe vertraging steeds weer roet in het eten gooit voor hun plannen voor de nieuwe basis. Dit dossier loopt al meer dan 20 jaar, sinds de tijd van voormalig minister van Defensie André Flahaut, en het wordt steeds moeilijker om te begrijpen hoe het precies in elkaar steekt. Vanden Bussche zal pas geloven dat de verhuizing in 2026 zal plaatsvinden wanneer hij de ondertekende documenten ziet. Op dit moment lijkt het allemaal nog speculatie te zijn. Hij heeft ook vernomen dat er in Oostende nog discussie is over de juiste locatie om de helikopters te plaatsen. Hij hoopt dat dit geen langdurige kwestie wordt.

© Govly

Lees meer

Raad van State bevestigt nieuwe aanbesteding voor organisatie nationale feestdag

18/06/2024

Uitschrijven van aanbestedingen voor reeds geleverde opdrachten: "Zeer problematisch, dit neigt naar fraude"

14/06/2024

160.000 euro besteed aan graffiti-verwijdering op Kunstberg in Brussel

11/06/2024

Vlaamse Regering verbetert ondersteuning van ondernemers en stimuleert innovatie

05/06/2024

Schapen Kemp vzw zet overheidsopdracht voor natuurbegrazing Kanaalplas voort

28/05/2024

IKWV ontvangt vier nieuwe jetscooters voor kustbewaking en reddingsoperaties

13/05/2024

Stad Oostende versterkt banden met Stadsatelier

26/03/2024

Batopin plant 970 CASH-punten tegen eind 2025

28/03/2024

Stad Leuven stimuleert duurzame handel: gratis proefproject elektrische cargodeelfietsen

21/03/2024
Scroll naar boven