
Onregelmatigheden bij overheidscontracten in Knokke-Heist gedetecteerd door Audit Vlaanderen
Een rapport van Audit Vlaanderen over de toekenning van overheidsopdrachten in Knokke-Heist heeft verschillende onregelmatigheden aan het licht gebracht. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op voormalig schepen Kris Demeyere (Gemeentebelangen), die betrokken zou zijn geweest bij het opstellen van contracten met bedrijven waarin hij zelf belangen had. Audit Vlaanderen onderzocht de gunning van contracten voor het onderhoud van salariswagens, een overheidscontract voor elektrische deelauto’s en de plaatsing van een snellaadstation in Knokke-Heist. Hierbij kwamen diverse onregelmatigheden naar voren.
Audit Vlaanderen merkte op dat Demeyere als schepen betrokken was bij de gunning van het leasen van salariswagens aan Belfius Autolease. De garage van Demeyere was hierbij verantwoordelijk was voor het onderhoud. Dit werd reeds aangegeven in het dossier dat Belfius Autolease indiende naar aanleiding van de overheidsopdracht. Volgens het rapport van Audit Vlaanderen had Demeyere niet aanwezig mogen zijn bij de bespreking van de contracten met Belfius Autolease, aangezien dit aanleiding gaf tot mogelijke belangenvermenging. Demeyere was echter aanwezig bij de onderhandelingen van vijf van de acht overeenkomsten. Er werd ook mogelijke belangenvermenging en vooringenomenheid vastgesteld bij de gunning van het contract voor elektrische deelauto’s aan CoopStroom en de plaatsing van een snellaadstation.
Het gemeentebestuur van Knokke-Heist en voormalig schepen Demeyere hebben enkele tumultueuze maanden achter de rug. Naast de controverse over de toekenning van contracten voor het wagenpark, kwam er ook kritiek op vermeende onderhandelingen voor een pand van de gemeente waar Demeyere uiteindelijk zelf eigenaar van werd. Het parket van West-Vlaanderen opende daarover in augustus een onderzoek. Demeyere werd in mei op non-actief gezet en nam eind augustus ontslag.
Audit Vlaanderen zal de resultaten van hun onderzoek volgende week donderdag aan de gemeenteraad presenteren. Het rapport geeft aan dat specifieke zaken werden onderzocht, maar laat ruimte voor eventuele andere onregelmatigheden die nog aan het licht kunnen komen.
Demeyere reageerde via zijn advocaat op de beschuldigingen. Hij benadrukt dat hij altijd te goeder trouw heeft gehandeld en dat hij zijn professionele belangen nooit heeft vermengd met het belang van de gemeente. Hij beschuldigt Audit Vlaanderen van suggestief onderzoek en van framing. De resultaten van het onderzoek werden voor verdere analyse doorgegeven aan de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC). Het is nog afwachten of er gerechtelijke stappen zullen worden ondernomen.
Oppositiepartij N-VA benadrukt dat de bevindingen van de audit verder gaan dan de politieke verantwoordelijkheid van één schepen, en spreekt van een “totale systeemcrisis in Knokke-Heist”. De partij roept op tot een grondig gerechtelijk onderzoek en vraagt aan de gouverneur en aan de Vlaamse overheid om scherp toezicht te houden op Knokke-Heist.
© Govly